{$common.contactHotlinesText}
    Tel: +420 476 701238
    Fax: +420 476 704296
    Záruka 25 rokov

    Nie je nerez ako nerez

    Je každý nerezový komín kvalitný?

    Kvalita... Toto slovíčko tak často používané asi pozná každý z Vás. Je štandardným postupom ako niekedy obhájiť trochu vyššiu cenu voči inému produktu a samozrejme je to aj oprávnené. Ak výrobca použije pre svoj výrobok hodnotnejší, trvácnejší, odolnejší, alebo možno hrubší, pevnejší materiál, stojí ho tento viac financií a samozrejme sa to prejaví na konečnej cene výrobku. Tak je to aj pri nerezových komínoch. Možno s drobným rozdielom. Nerezové komínové systémy môžu vyzerať veľmi podobne, avšak aj napriek tomu bude ich kvalita, vyjadrená najmä dĺžkou životnosti, veľmi rozdielna. Pre pochopenie týchto rozdielov musíme ísť hlbšie až k chemickej stavbe samotnej ušľachtilej nehrdzavejúcej ocele.

     

    Pri autách máte zimné a letné pneumatiky. Myslím, že sa nedá všeobecne prehlásiť, ktoré z nich sú lepšie, a ktoré z nich horšie. Ak však povieme, že letné sú lepšie na leto, pre vyššie teploty a zimné na zimu, keď teploty klesnú pod cca 7°C, tak toto už je korektný a správny údaj. Dá sa povedať, že každá z týchto sezónnych druhov je správna pre dané ročné obdobie. Tak je to aj pri nerezovej oceli. Nedá sa povedať lepšia, horšia všeobecne, ale až po bližšom určení použitia. Jedna je vhodná vďaka vlastnostiam pre také a druhá pre onaké použitie.

     

    Najviac všeobecne používaným (až 33% aplikácií) nerezovým materiálom je tzv. „kuchynský nerez“ alebo odbornejšie označenie 1.4301 (X5CrNi18-10) alebo AISI 304 (V2A). Tento materiál je oceľ legovaná chrómom a niklom. Príslušné čísla v označení ..18-10…udávajú práve obsah ušľachtilých prvkov v tejto nerezovej oceli. JEREMIAS používa tento druh nerezu pre vonkajší plášť väčšiny dvojplášťových systémov DW. Vyhovujúci a dobrý materiál s výnimkou prostredí s ovzduším obsahujúcim zlúčeniny chlóru (zaťažené priemyselné oblasti).

     

    Pokiaľ však ideme „hlbšie“ do komínového telesa, tak aj požiadavky na materiál sa menia. Vnútorné rúry dvojplášťových systémov ako aj jednoplášťové systémy sú väčšinou vyrábané z materiálu 1.4404 (X2CrNiMo17-12-2), AISI 316L, (V4A). Tento materiál môže byť nasadený pri vyšších pracovných teplotách. Okrem chrómu a niklu ako zušľachťovacích prvkov je tu pridaný aj Molybdén. Tento významne zvyšuje odolnosť nerezu voči medzikryštalickej a jamkovej korózii. Samozrejme tento materiál je podstatne drahší, a preto sa aj nepoužíva pre vonkajšie plášte, bolo by to zbytočné. Predpokladám, že renomovaný výrobcovia výrazne dbajú na použitie konkrétneho správneho druhu nerezového materiálu, veď nakoniec v klasifikácii (CE certifikát) je materiál u všetkých definovaný, ako je to však pri tých ostatných je ťažko povedať. Je tam skutočne Cr-Ni-Mo nerezová oceľ alebo nejaká iná? Nezvádza 30-40% cenový rozdiel medzi 1.4404 a 1.4301 k jej nahrádzaniu?

     

    Zrejme skutočne platí nie je komín ako komín. Samozrejme preukázať použitie nesprávneho materiálu nie je jednoduché. Zákazník je však potom vo finále ten ktorému zostanú „oči pre plač“, pretože jeho „nerezový“ komín zhrdzavel! A otázka je či ktorákoľvek z Vás, odborných kominárskych, kachliarskych či iných firiem je ochotná a pripravená sa pod takýto produkt podpísať? My v Jeremiase vsádzame na kvalitu našich produktov a nekompromisnosť v nasadení správnych materiálov. A aby to neboli len slová prinášame Vám 25 ročnú záruku na odolnosť voči korózii našich komínových systémov. Mal by to byť dôkaz toho, kde sa „láme chlieb“. Takúto garanciu si totiž zrejme nikto s pudom sebazáchovy pri použití nesprávneho nerezu poskytnúť netrúfne.

     

    Ing. Jozef Karlík, konateľ spoločnosti JEREMIAS SK s.r.o.

    Záruka 25 rokov!